اولویت دولت سیزدهم

اولویت های اقتصادی دولت سیزدهم
 

محور اول: مهار پایدار تورم

-در سال 1402 نرخ تورم به کمتر از نصف تورم سال 1399 کاهش یافته و در سال‌های بعد به سمت یک رقمی شدن حرکت خواهد کرد.

-در سال 1401 همه تعاملات مودیان با سازمان امور مالیاتی یکپارچه شده و در بستر الکترونیکی انجام خواهد شد.

-در سال 1401 با تکمیل جریان داده‌های مالیاتی و ایجاد شفافیت، از فرارهای مالیاتی جلوگیری خواهد شد.

-از سال 1401 مالیات‌های تنظیمی به طور کامل اجرا شده و با اخذ مالیات از فعالیت‌های غیرمولد و سوداگرایانه، جذابیت آن‌ها کاهش خواهد یافت.

-تا سال 1404 مالیات بر عملکرد واحدهای تولیدی به 10 درصد کاهش خواهد یافت.

-از سال 1401 بودجه‌ریزی عملیاتی (شامل محاسبه هزینه هر فعالیت به منظور مدیریت هزینه‌ها) به طور دقیق اجرایی خواهد شد.

-تا سال 1404 تراز عملیاتی بودجه مثبت خواهد شد. وابستگی بودجه به درآمد نفت قطع خواهد شد.

-از سال 1404 منابع حاصل از بهره مالکانه نفت و گاز صرف سرمایه‌گذاری‌ خواهد شد.


*محور دوم: معیشت مردم

-از آذر ماه 1400 با استقرار کامل مدیریت زنجیره تامین کالاهای اساسی، نیازهای مردم با اطمینان و قیمت مناسب تامین خواهد شد.

-از آذر ماه سال 1400 برای خانوارهای 5 دهک اول کارت اعتباری معیشت صادر می‌شود. به ازای هر یک از اعضای خانوار در سه دهک اول 200 هزار تومان و دو دهک بعدی 150 هزار تومان اعتبار ماهیانه قرض‌الحسنه (با کارمزد 2 درصد) تخصیص می‌یابد. به خانوارهایی که توانایی بازپرداخت اقساط را نداشته باشند، یارانه بازپرداخت اقساط تعلق می‌گیرد.    


*محور سوم: رشد اشتغال زا

-از سال 1401 میانگین نرخ رشد اقتصادی بدون نفت و با تاکید بر ارتقای بهره‌وری به بالای 5 درصد خواهد رسید.

-تا سال 1404، 4 میلیون فرصت شغلی جدید ایجاد خواهد شد. فارغ‌التحصیلان آموزش عالی و افراد کم درآمد (به ویژه زنان سرپرست خانوار و مرزنشینان) در اولویت خواهند بود.


*محور چهارم: مبارزه با مفاسد اقتصادی

-در سال 1400 همه قوانین و مقررات شفافیت به طور کامل اجرا خواهد شد.

-در سال 1400 سامانه‌های شفافیت (مانند قراردادهای دولتی و عملکرد شرکت‌های دولتی) تکمیل شده و در دسترس عموم مردم قرار خواهد گرفت.

-در سال 1400 سامانه جامع اطلاعات اقتصادی در راستای پیشگیری از تخلفات و جرایم اقتصادی راه‌اندازی خواهد شد.


*محور پنجم: ارتقای جایگاه بین المللی اقتصاد ایران

-در سال 1402 کل نیاز ارزی کشور از طریق صادرات غیرنفتی تامین خواهد شد.

-تا سال 1404 صادرات غیرنفتی حداقل 2 برابر خواهد شد. (از حدود 35 میلیارد دلار به بیش از 70 میلیارد دلار).

-تا سال 1404 سهم صادرات غیرنفتی به کشورهای همسایه حداقل 2 برابر خواهد شد. (از حدود 20 میلیارد دلار به بیش از 40 میلیارد دلار).

 

اولویت های سیاست خارجی دولت سیزدهم

1-احیای برجام مهمترین اولویت دولت سیزدهم تعیین تکلیف برجام و چگونگی تعامل با عربستان سعودی از اولویت‌های سیاست خارجی است که دولت آینده قاعدتاً باید بر روی آنها تمرکز یابد.

 تعیین تکلیف برجام مساله مهمی است که باید آن را روشن کرد همچنین بحث FATF مهم است و در این ارتباط باید درباره کنوانسیون‌های پالرمو و CFT هم تصمیم‌گیری شود. نمی‌توان این مسائل را معطل گذاشت چرا که تبادلات تجاری و مالی کشور به این مسائل گره خورده است. معتقدم ایران باید هر چه زودتر به این کنوانسیون‌ها بپیوندد و دولت آینده مجبور است این مسائل را در اولویت قرار دهد.

 

2- اولویت دولت ، توجه به مساله استقلال است.سیاست‌خارجی کشور ما باید به‌گونه‌ای باشد که ما عزت‌مدارانه در مقابل دیگران قرار بگیریم، طوری که هیچ کشوری جرأت نکند موضوع خاصی را به ایران دیکته کند، درحالی‌که امروز در دنیا کشورهای قدرتمند به خود حق می‌دهند که خود را کدخدای دنیا بدانند و شعارهای خود را به کشورهای ضعیف‌تر دیکته کنند، اما باید توجه داشت که استقلال از شعارهای اساسی انقلاب اسلامی بوده است. ما در دو قرن اخیر طعم استقلال را در دوره قاجار و پهلوی تجربه نکرده بودیم و این عدم‌استقلال ما در دویست سال اخیر هنوز از اذهان پاک نشده است، درحالی‌که ما برای ملی شدن نفت هزینه بسیاری دادیم یا برای آنکه وارد انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای شویم، برای ما مزاحمت‌های بسیاری ایجاد شد، لذا درمقابل این دخالت‌ها باید ایستاد و بهای آن را نیز پرداخت کرد.

 

3-اولویت اول این است که دولت و مجریان سیاست‌خارجی باید دارای قوه شناخت و تمیز دوست از دشمن باشند و درواقع دشمن‌شناسی قوی داشته باشند. دوستی و دشمنی پارامترهای مختلفی دارد که این موضوع در قضاوت‌ها و عکس‌العمل کشورها نسبت به یکدیگر دیده می‌شود.

به‌عنوان نمونه درحال‌حاضر برخی افراد در کشور خودمان هنوز باور نکردند که آمریکا دشمن است، یعنی وقتی صحبت از مذاکره با آمریکا و امتیازدادن و امتیازگرفتن می‌شود، تصور برخی این است که آمریکا نیز مانند سایر کشورهاست و می‌توان با آن کنار آمد، درحالی‌که آمریکا از روزی که پدیده‌ای به نام جمهوری اسلامی به‌وجود آمد، دشمنی خود را ابراز کرد و در مواردی به‌دنبال از بین رفتن نظام جمهوری اسلامی بود. بنابراین دشمن‌شناسی در دولت آینده باید مانند دوست‌شناسی قوی باشد، از سوی دیگر هم اگر ملتی به‌دلیل اندیشه رهبران خود علاقه‌مند به ایران باشند، باید دوستی آنها را پاس داشت.

 

4-اولویت دولت مساله الهام‌بخشی است، به این معنا که در اسناد بالادستی کشور مشخص شده که ایران باید کشوری باشد که از لحاظ اقتصادی به کشور اول منطقه تبدیل شده و در روابط بین‌الملل فعال باشد؛ برای این منظور باید عملکردی در داخل کشور داشته باشیم که برای سایر کشورها تبدیل به نمونه و الگو شود، طوری که در زمینه عدالت یا پیشرفت یا زمینه‌های دیگر نام جمهوری اسلامی ایران پیشتاز باشد، لذا این الهام‌بخشی جزء رویکردها و قدرت نرم است نه حوزه سخت؛ چراکه نمی‌توان با چماق بالای سر ملت‌ها ایستاد و از آنها خواست که ما را الگوی خود بدانند.

 

5-اولویت دیگر در حوزه سیاست‌خارجی توجه به اصل اسلام به‌عنوان یکی از شعارهای اساسی جمهوری اسلامی است، شعار استقلال آزادی، جمهوری اسلامی از بنیادی‌ترین رویکردهای‌ماست و این موضوع ما را مکلف به رعایت بسیاری از نکات و مولفه‌ها می‌کند، لذا نباید فکر کنیم که این موضوع جزء تشریفات است و باید الزامات مسلمان‌بودن را داشته باشیم.

 

اولویت های فرهنگی دولت سیزدهم

1-توجه به هنرهای اصیل، آیینی و سنتی از مهمترین اولویت‌ها و سیاست‌های دولت سیزدهم است.

2-عزم جدی بر احداث هنرستان‌های دخترانه و پسرانه در سراسر کشور

3-توسعه زیرساخت‌های فرهنگی و هنری در مناطق کم‌برخوردار

4-مسجدمحوری جز سیاست‌های مهم و اولویت‌دار دولت است.